Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
3242 21-Ian-2015

5
din 2 voturi
RATING UTILIZATORI
Una dintre greseli consta in alegerea sursei de finantare.

Aparent, o idee de proiect se poate finanta prin mai multe programe europene. Cu toate acestea, dupa ce veti parcurge Ghidul Solicitantului, puteti descoperi ca ideea dvs. nu se incadreaza in cerintele programului.

De exemplu, daca vreti sa construiti o pensiune, veti descoperi ca locatia (urban sau rural) in care doriti sa realizati investitia este unul dintre lucrurile care determina programul pe care puteti depune proiectul (POR sau PNDR).

Un lucru important este sa verificati toate conditiile care se cer de la solicitanti: forma de organizare, natura investitiei, raportare, durata mentinerii investitiei.

De exemplu, in majoritatea programelor de finantare exista urmatoarele cerinte privind solicitantul si partenerii:

1. nu sunt in stare de faliment sau de lichidare, afacerile acestora sunt administrate de catre instante, au incheiat intelegeri cu creditorii, si-au suspendat activitatea de afaceri, se supun procedurilor privind aceste aspecte sau se afla intr-o situatie asemanatoare, rezultata dintr-o procedura similara prevazuta in legislatia sau reglementarile nationale;

2. nu au fost condamnati pentru abuz in serviciu printr-o hotarare ce are autoritate de lucru judecat;

3. si-au indeplinit obligatiile de plata a contributiei la asigurarile sociale sau de plata a impozitelor.

Daca aceste conditii vi se par prea dificil de indeplinit sau daca aveti alte planuri pentru viitor, atunci poate ar fi mai bine sa cautati alte surse de finantare precum: fonduri proprii, fonduri imprumutate de la familii si prieteni, credite bancare, leasingul si altele.

Va recomandam sa verificati de la inceput daca ideea dvs. de proiect se incadreaza perfect in cerintele Ghidului Solicitantului. in caz contrar riscati sa pierdeti timp si bani cu scrierea unui proiect pe programul de finantare nepotrivit. in concluzie, nu va grabiti sa scrieti un proiect pana cand nu sunteti sigur ca ati gasit sursa de finantare potrivita.

Termenul de depunere a proiectului

Elaborati din timp proiectul conform finantarii pentru care doriti sa aplicati. Elaborarea proiectelor complexe care propun realizarea de constructii poate dura si cateva luni pentru ca trebuie sa colaborati cu arhitecti, ingineri si sa obtineti diferite autorizatii si avize.

O idee buna este sa verificati Ghidul Solicitantului de la apelurile trecute pentru a va face o idee cu privire la cerintele programului. in cele mai multe cazuri, la apelurile urmatoare, conditiile nu se schimba semnificativ.

Aceasta tactica are aplicabilitate mai ales in cazul programelor in care proiectele se evalueaza dupa regula „primul venit, primul servit“.
Etapa de evaluare a cerintelor de conformitate administrativa se adreseaza respectarii formei necesare depunerii cererii de finantare (colete, stampile, semnaturi, exemplare etc.). Expertii completeaza o grila de evaluare la care raspunsurile sunt „da“ sau „nu“.

Orice raspuns negativ duce la respingerea cererii de finantare sau la suspendarea analizei cererii de finantare pana la rectificarea sau la completarea cererii (in cazul in care erorile realizate nu sunt foarte mari).

Documente lipsa in dosarul de finantare

Trebuie sa includeti toate documentele menționate in Ghidul Solicitantului. Daca, de exemplu, uitati sa includeti in dosar certificatul de
urbanism sau documente care dovedesc proprietatea, atunci cererea de finantare este respinsa. De aceea, este important sa verificati din timp care sunt cerintele privind documentele si sa le includeti in dosar.

Necompletarea unor campuri din cererea de finantare
Completarea cererii de finantare nu este un proces usor si multi solicitanti uita sa completeze unele sectiuni ale documentului. Este important sa nu treceti cu vederea niciuna dintre sectiunile cererii, pentru ca riscati ca proiectul dvs. sa nu treaca de evaluarea administrativa.

Dupa ce ati terminat elaborarea documentelor, verificati cu atentie fiecare sectiune pentru a va asigura ca nu ati omis ceva.
Lipsa semnaturii si a stampilei reprezentatului legal O greseala destul de des intalnita este lipsa semnaturii reprezentatului legal pe documentele cererii de finantare.

Este destul de usor sa uiti o semnatura pentru ca fiecare pagina a dosarului de finantare trebuie semnata de reprezentatul legal in dreapta jos.

Mai mult, unele documente trebuie semnate la final de reprezentatul legal (de exemplu actul de imputernicire). In acest caz, pe ultima pagina avem doua semnaturi: una pentru document si una pentru dosar. Este o etapa consumatoare de timp si care cere multa rabdare din partea reprezentantului legal. in cazul unui proiect de cateva sute de pagini, va recomandam sa alocati cel putin doua ore pentru semnarea si stampilarea documentelor.

O metoda de a reduce acest timp este sa realizati o stampila cu semnatura reprezentantului pe care o poate folosi si asistentul de proiect.

Cereri de finantare scrise de mana
Cu toate ca in Ghidul Solicitantului se specifica faptul ca cererile de finantare nu trebuie sa fie scrise de mana, exista solicitanti care fac acest lucru. Trebuie sa stiti ca cererile de finantare trebuie sa fie scrise la calculator, si nu de mana, pentru ca, in caz contrar, ele vor fi respinse.

Nerespectarea ordinii documentelor
in Ghidul Solicitantului exista cerinte privind ordinea in care documentele trebuie sa fie asezate. Totusi, multi solicitanti trec cu vederea acest aspect.

Fiecare proiect trebuie sa aiba un Opis in care sa fie mentionate numele documentelor si numarul de pagini al fiecaruia. Opisul reprezinta pagina zero, dupa coperta proiectului.

Prezentarea unor documente cu perioada de valabilitate expirata
Documentele pe care le anexati la dosarul de finantare trebuie sa fie valabile la data depunerii dosarului de finantare. Uneori insa pregatirea proiectului dureaza atat de mult incat unele documente expira inainte de depunere.

Pe durata evaluarii proiectelor, e posibil sa primiti clarificari pentru a corecta greselile din proiect. Organismul Intermediar trimite prin fax sau posta clarificarea si specifica termenul in care trebuie sa raspundeti (de obicei 5 zile calendaristice).

Unii solicitanti uita insa acest lucru, iar din aceasta cauza li se resping proiectele. Va recomandam sa incepeti scrierea raspunsului la clarificari imediat ce ati primit documentul. Daca nu sunteti sigur cum sa raspundeti la unele cerinte, sunati la OI si cereti detalii.

Tags: plan de afaceriplan afaceriafaceriafacereintocmirea planului de afacerigreseli in planul de afaceriplanificarea proiectului


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Planul de afaceri - Ce greseli frecvente se fac in planificarea proiectului
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

06 Dec2017

Singurele 3 moduri eficiente de a-ti proteja afacerea

Riscuri majore ti-ai asumat chiar din prima zi in care ai intrat in afaceri. Ai fi putut esua inca dinainte sa angajezi primul salariat. Faptul ca ai nu ai patit-o si ca, in schimb, ai reusit sa iti dezvolti compania nu inseamna ca trebuie sa incetezi sa  fii  vigilent....
Citeste mai departe
20 Apr2017

Cum sa redactezi un plan de afaceri de succes

de Alina Constantinescu
De multe ori ni se intampla sa uitam, sa omitem si sa neglijam aspecte extrem de importante referitoare la afacerea noastra. Prin redactarea unui plan de afaceri corect suntem nevoiti sa punctam fiecare detaliu dictat de cerintele sale. Asadar, cu ajutorul ghidului „Propriul meu plan de...
Citeste mai departe
15 Iun2016

8 segmente pe care trebuie sa le cuprinzi in proiectul de finantare a afacerii

de Codrina Laiu
Atunci cand realizati proiectul de finantare a afacerii este necesar sa intocmiti un buget. Bugetul cuprinde urmatoarele linii: 1. Resurse umane – echipa de proiect si expertii implicati in proiect. 2. Participanti – cheltuieli cu participantii din proiect. 3. Total costuri...
Citeste mai departe
10 Iun2016

Planificarea bugetului - un factor esential al afacerii

de Codrina Laiu
Este bine sa fiti organizati in realizarea bugetului pentru ca este o munca de detaliu. Rezultatul trebuie sa indeplineasca perfect cerintele finantatorului. Ca urmare, bugetul trebuie tratat cu seriozitate si construit cu atentie. Ajustarea diferentelor dintre cheltuieli si...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016