Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
8055 20-Sep-2013

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI
De ce o afacere cu salcie energetica? Pentru ca salcia este o planta rapid crescatoare ce are randamente exceptionale intr-un timp scurt, adica o productivitate care poate ajunge la 40 to/ha de masa lemnoasa.

Aceasta masa lemnoasa este foarte ceruta in tari precum Germania, Austria, Italia. In plus, pentru infiintarea plantatiei de salcie energetica exista posibilitatea accesarii de fonduri europene nerambursabile prin PNDR, masurile 112 "Instalarea tinerilor fermieri" si 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole".

Astfel, cu un teren si ajutor de la stat orice intreprinzator poate demara o astfel de afacere.
 
In cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale functioneaza Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P), prin intermediul careia se finanteaza investitii aferente dezvoltarii rurale ce folosesc energia regenerabila (energie verde) cu scopul de a reduce poluarea si a imbunatati calitatea produselor agricole. Aceste fonduri au fost suplimentate din Planul European de Redresare Economica (PERE).
 
Astfel, Masura 121 („Modernizarea exploatatiilor agricole”) din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 permite, printre altele, acordarea de sprijin pentru infiintarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de productie scurt (pana la 5 ani) si regenerare pe cale vegetativa (lastari, drajoni etc.), cum ar fi culturile de plopi, salcii, salcami, etc., in scopul producerii de energie regenerabila.

Cum se obtin fondurile pentru culturile de salcie energetica
 
Haideti sa vedem concret cum se pot obtine aceste fonduri pentru culturile de salcie energetica si pentru aceasta stam de vorba cu dna Cornelia Mos de la REBINA Group Romania.
 
Idei de Afaceri: Dna Mos, foarte importanta si deosebit de motivanta pentru potentialii intreprizatori este implicarea dumneavoasta in obtinerea de finantare pentru cultura de salcie energetica. Detaliati putin acest subiect. Despre ce suma este vorba? Care sunt conditiile pe care beneficiarul trebuie sa le indeplineasca s.a.m.d?
 
Cornelia Mos: Munca cea mai grea a fost pana am reusit sa ajungem la armonizare legislativa si clarificarea situatiei culturii din punct de vedere, a incadrarii ei in categoria culturilor vegetale si astfel, implicit, in facilitarea accesarii de programe cu finantare europeana pentru cultivatorii interesati de salcia energetica.

In acest moment P.N.D.R., prin masurile 112 si 121 au creeat posibilitatea cultivatorilor de salcie energetica sa beneficieze de finantare europeana. Masura 112 destinata instalarii tinerilor fermieri, prevede existenta unei anumite dimensiuni a exploatatiei tanarului fermier, pentru a putea solicita sprijin european (conditie ad validitatem pentru indeplinirea calitatii de solicitant), si in acest caz, spre exemplu, daca cultivatorul avea 7 ha cultivate cu salcie, putea indeplini calitatea de solicitant a 40.000 euro.
 
Idei de Afaceri: Aveti exemple de acest gen?
Cornelia Mos: Da, anul trecut, in sesiunea care s-a inchis la finele lunii iunie, un beneficiar de-al nostru din judetul Timis, a depus un asemenea proiect. Pentru a primi suma integral, intrucat ea se acorda in 2 transe, respectiv 60% dupa semnarea contractului de finantare si 40% ulterior, beneficiarul trebuie sa dovedeasca extinderea exploatatiei, care se poate face si prin achizitionarea de teren, de butasi de salcie energetica, de utilaje etc.

Un alt benefiar de-al nostru, a depus in 2011 un proiect pe aceeasi masura de finantare, in cazul respectiv avand o exploatatie agricola vegetala mixta, adica compusa din salcie energetica si alte culturi vegetale, grau, porumb etc.

Acesta a primit finantarea si acum a depus solicitare pentru obtinerea celei de-a doua transe de bani, de 40%. Este adevarat ca a fost primul nostru beneficiar care a avut curajul de a planta salcie energetica si de a solicita sprijin european, intr-un moment in care legislativ nu erau toate aspectele clare, legat de aceasta cultura, asa cum sunt acum.
 
Pentru masura 121, lucrurile stau diferit. Solicitantul poate cere sprijin european in valoare mult mai mare. Prin aceasta masura poate fi finantata infiintarea si recoltarea culturii de salcie.

Pentru proiectele din sectorul vegetal, care includ si investitii pentru producerea si utilizarea energiei regenerabile, valoarea maxima eligibila va putea creste la peste 1.000.000 euro, dar nu va putea depasi 1.500.000 euro.
 
Idei de Afaceri:
Nu am uitat de Rebina Agrar, care are ca principala activitate cultura de salcie energetica. De asemenea, produce butasi pentru infiintarea de culturi proprii si in vederea comercializarii. Asadar, una dintre conditii este ca fermierul sa detina o suprafata de minimum 5 ha. Ce alte conditii mai trebuiesc indeplinite?  
 
Cornelia Mos: Intr-adevar, in primul rand cultivatorul trebuie sa detina o suprafata de teren de minimum 5 ha si sa decida cu privire la aceasta, in anul premergator infiintarii culturii, astfel incat din toamna anului precedent sa poata efectua corect si in timp util, lucrarile de pregatire a solului, necesare.

Efectuarea lucrarilor corect si la timp sunt determinante pentru reusita culturii de salcie energetica. De aceea, recomandam celor interesati sa ne contacteze din timp pentru a-i sprijini in realizarea a ceea ce isi propun.

Fabricuta ta verde de bani - SALCIA ENERGETICA!

Zenobia Badescu


Tags: salcie energeticasalciecultura salcie energeticafinantare salcie energeticaenergie verdeidei de afaceriafaceriafacerefinantareenergie regenerabila


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

O afacere rapid crescatoare si finantata de UE - cultura de salcie energetica
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

13 Iun2018

Cum puteti obtine finantare de 40.000 de euro pentru demararea unei afaceri

de Alina Constantinescu
336 persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacerere non-agricola in mediul urban si isi au resedinta sau domiciliul in regiunea Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman) vor fi selectate sa participe la cursuri de formare...
Citeste mai departe
25 Ian2017

Programul Start-up National: pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri

de Alina Constantinescu
Prin noul program Romania Start-up National, antreprenorii vor putea primi un ajutor financiar de pana la 50.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri. Antreprenorii pot accesa programul de la 1 mai 2017. De asemenea, prin Programul Operatonal Capital Uman sunt finantate alte doua programe...
Citeste mai departe
04 Nov2016

Ce facilitati au studentii care vor sa isi deschida o afacere

de Alina Constantinescu
Potrivit prevederilor Legii nr.182/ 2016, studentii care vor sa infiinteze o afacere proprie nu vor fi nevoiti sa plateasca taxele pentru operatiunile de inregistrare si autorizare a unei PFA sau a unei II. Acestia vor beneficia de consiliere gratuita din partea reprezentantilor Registrului...
Citeste mai departe
01 Aug2016

S-a prelungit termenul de primire a cererilor de finantare pentru submasurile 16.4 si 16.4a

de Alina Constantinescu
Termenul pentru depunerea proiectelor pentru submasurile 16.4 si SM 16.4a  s-a prelungit pana la data de 31 august 2016, ora 16:00. Fondurile totale disponibile sunt de aproximativ 10 milioane de euro pentru ambele submasuri. Prelungirea termenului de primire a cererilor de finantare in...
Citeste mai departe

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016