Afacerilacheie.NET
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de
1535 01-Apr-2020

5
din 1 vot
RATING UTILIZATORI



Pandemia de COVID-19 impune deja o franare brutala in evolutia economiei la nivel mondial, cu costuri foarte mari pe termen scurt. Specialistii spun ca, cel mai probabil, va urma o reorganizare a sistemului de munca, in lumina unor noi lectii invatate in timpul acestei crize. Pandemia va afecta si modul de productie si va duce in unele sectoare la relocalizarea activitatii, dar aceste efecte se vor manifesta pe termen lung.

Companiile care vor investi in flexibilitate financiara, operationala si strategica in fata riscurilor globale care pot aparea vor fi cele care se vor pozitiona cel mai bine din punct de vedere al reactiei si recuperarii dupa o astfel de criza. Iar unul dintre aspectele cele mai importante in care companiile trebuie sa dea dovada de flexibilitate este cel legat de locurile de munca oferite.

Potrivit specialistilor in domeniu, elementele care vor caracteriza locurile de munca in viitor vor fi mobilitatea, globalizarea, automatizarea, inteligenta artificiala, robotii si flexibilitatea.

Datorita tehnologiei mobile si accesului facil la internet, telemunca este deja o practica obisnuita in multe domenii. Angajatii nu trebuie sa se afle in acelasi loc. Urmatoarea generatie de angajati din multe domenii va putea sa isi practice meseria de oriunde. Birourile ar putea deveni exclusiv spatii de colaborare, locul unde angajatii vor veni doar atunci cand va fi nevoie. In ceea ce priveste antreprenorii, dar si angajatii unor companii, un avantaj il pot reprezenta spatiile de coworking, din ce in ce mai populare si la noi. Considerate de unii birourile viitorului, spatiile de coworking reprezinta o alternativa pentru munca la domiciliu, oferind angajatilor unei companii sau liber-profesionistilor posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate unde pot sa interactioneze social si sa isi dezvolte reteaua profesionala.

Noile generatii de angajati nu numai ca vor dori sa invete, sa se perfectioneze pe parcursul carierei, ci vor fi nevoiti sa-si dezvolte noi abilitati. Tehnologia evolueaza intr-un ritm accelerat, astfel incat aproape toata lumea va fi obligata sa isi adapteze abilitatile profesionale. Iar in acest sens se vor remarca acele companii care le vor putea oferi angajaţilor oportunitati de dezvoltare si perfectionare.

Algoritmii de inteligenta artificiala si masinariile inteligente vor fi colaboratori ai oamenilor. Forta de munca umana va trebui sa isi dezvolte un anumit nivel de acceptare in ceea ce priveste modul in care omul si masinile pot colabora.

De asemenea, oamenii vor avea nevoie de ceva mai mult decat pachetul salarial clasic oferit de multi angajatori pentru a se simti cu adevarat motivati sa munceasca. Multi vor dori sa lucreze pentru o companie care are dezvoltata o anumita cultura organizationala, dar care ofera si diverse beneficii, oportunitatile de dezvoltare prezentate mai sus numarandu-se printre ele. Personalizarea este un alt aspect pe care se va pune accentul in viitor, respectiv sa li se permita angajatilor sa isi aleaga beneficiile la care au acces, de la programe de wellness la facilitati privind ingrijirea copiilor.

Potrivit mai multor studii recente, motivul principal pentru care foarte mulţi angajati aleg sa plece dintr-o companie este legat de experientele pe care acestia le au sau cu care se confrunta la locul de munca. Si este vorba despre aspecte dintre cele mai diverse, de la cultura organizationala la mijloacele tehnice puse la dispozitie si spatiul de lucru fizic.

In viitor se va vedea o schimbare drastica a modului in care oamenii lucreaza. Din acest motiv, angajatorii trebuie sa dea dovada de flexibilitate si sa creeze oamenilor experiente prin care sa ii determine sa isi doreasca sa ramana mai mult timp in companie.

Intr-un editorial recent pentru Financial Times, filosoful si istoricul israelian Yuval Noah Harari spune ca masurile luate pe timp de criza au tendinta de a ramane aplicabile si dupa ce aceasta a trecut. Dupa criza globala provocata de noua pandemie, viitorul va aduce pentru angajatori si nu numai schimbari profunde, care vor crea perioade de incertitudine si vor determina companiile sa isi regandeasca valorile cheie si tehnologiile.



Tags: companii afaceri coronavirus loc de munca criza


Ti-a placut acest articol?

Recomanda-l prietenilor

Votati articolul

Locurile de munca in viitor: Cum schimba paradigma o criza la nivel global
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


Comentarii0 comentarii



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim

Adauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale

Sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016