Multi dintre noi cauta in permanenta idei de afaceri pentru a putea deveni independenti din punct de vedere financiar. Asadar, daca te-ai decis sa pornesti pe drumul antreprenoriatului, iata cateva idei de business care te pot ajuta sa obtii profit intr-un timp scurt.
Lansarea...
→ Citeste mai departe
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
22774
15-Apr-2013
Stiai ca amenajarea unei crescatorii presupune investitii modeste, iar de la iepuri poti valorifica atat carnea cat si blana?3.76
din 23 voturi
din 23 voturi
RATING UTILIZATORI
Carnea de iepure este o delicatesa, care are avantajul de a fi totusi ieftina, la indemana oricui.
5 avantaje unei afaceri cu iepuri
1. Este o afacere simpla, care poate fi demarata de oricine, chiar ca a doua ocupatie.
2. La inceput nu este nevoie de cunostinte deosebite. Pentru transformarea ei intr-o afacere mai mare, va fi nevoie sa apelati la un specialist.
3. Caracteristicile rasei fac din cresterea iepurilor de casa o afacere extrem de rentabila, cu diverse posibilitati de valorificare.
4. Procesul „tehnologic> este foarte simplu, greul facandu-l… iepurii.
5. Furajele pentru animale sunt la indemana oricarei gospodarii taranesti.
Cresterea iepurilor poate deveni o ocupatie foarte rentabila, cu o rata a profitului de 200%.
Costurile sunt destul de mici si pot fi acoperite fara prea multe probleme. Aceasta ocupatie nu necesita un efort fizic prea mare, nefiind practic nevoie decat sa se hraneasca animalele de trei ori pe zi.
Iepurii de casa sunt, datorita caracteristicilor lor, o specie foarte rentabila. Un prim avantaj al cresterii iepurilor consta in faptul ca ei pot fi cazati in spatii reduse.
Consumand in principal hrana vegetala (care are o pondere de 84–95%), ei pot fi crescuti cu toate produsele si deseurile vegetale ce se gasesc permanent într-o gospodarie agricola.
Un alt avantaj al unei afaceri din cresterea iepurilor este faptul ca iepurii de casa se inmultesc repede. O iepuroaica fata de 3–6 ori pe an si în mod obisnuit se obtin 5–7 pui la o fatare. Daca se va practica o crestere în sistem industrial, atunci se vor obtine 35–40 pui pe an de la o iepuroaica.
Puii de iepure cresc si se dezvolta foarte repede. Iepuroaicele tinere pot fi date la reproductie la varsta de 7–8 luni. Iepurii tineri sunt destul de dezvoltati pentru a fi sacrificati de la varsta de 3–4 luni, varsta la care ajung la o greutate de 2,5–3 kg.
Informatii pe scurt despre afacerile cu iepuri
Se poate porni direct cu o ferma pentru cresterea iepurilor de casa. In acest caz, cheltuielile initiale pentru dotare se cifreaza intre 1.500 si 5.000 lei, in functie de sistemul de crestere pe care doriti sa-l folositi. In acest caz este nevoie de asistenta unui specialist.
A doua varianta este sa amenajati in gospodaria dumeavoastra cateva custi. Efortul financiar este practic neglijabil, iar cheltuielile de intretinere sunt mici, animalele putand fi hranite cu orice deseuri vegetale din gospodarie, ceea ce face ca cheltuielile de productie sa fie foarte reduse si profitul mai mare.
De asemenea, in acest caz, efortul personal este redus, activitatea putand fi executata în timpul liber, ca o a doua ocupatie.
Piata
Iepurii de casa pot fi valorificati In mai multe feluri. In principal, ei sunt crescuti pentru carne. Carnea de iepure este o delicatesa, care are avantajul de a fi ieftina, la indemana oricui. Dupa gust si aspect, este foarte asemanatoare cu cea de pasare. Fiind usor digerabila, ea se preteaza foarte bine pentru consumul imediat, cat si pentru conservare.
Carnea de iepure – doar beneficii
Proteinele din carnea iepurelui de casa sunt asimilate de catre organismul uman în proportie de 90%. Din acest motiv, ea constituie o hrana excelenta, în special pentru tineri, indicata si pentru refacerea tesuturilor la bolnavii si convalescentii de orice varsta.
Grasimea, de culoare alba sau galbuie, are punctul de topire mai scazut decat cea a porcinelor sau bovinelor si este asimilata mai usor de catre organismul omului, constituind, împreuna cu glucidele, o sursa bogata de energie.
O caracteristica importanta a carnii iepurelui de casa, spre deosebire de alte carnuri, este faptul ca grasimea nu se depune în musculatura, între fibre, avantajand astfel pe consumatorii cu regim fara grasimi.
Acest fapt ridica foarte mult valoarea dietetica a carnii de iepure de casa pentru ca, pe de o parte, este bogata în proteine, iar pe de alta parte pentru ca previne depunerea de grasimi în organism. Ca urmare, se evita afectiunile cardiace, ateroscleroza, bolile de ficat etc.
Comparativ cu carnea care provine de la alte animale, carnea iepurelui de casa se situeaza la loc de frunte, continand 40,15% substanta nutritiva, fata de 32,62% carnea de gaina, 27,1% carnea de porc, 24,61% carnea de vitel si 24,20% carnea de vaca.
Carnea iepurelui de casa are 1.380-1.820 calorii/kg. Ea este bogata în saruri minerale: peste 64% fosfor, cca 29% calciu, 4% sodiu, iod si alte, aceste saruri minerale fiind absolut necesare si solicitate în metabolismul corpului omenesc.
Randamentul de carne al iepurelui de casa este de 55-60% si, printr-o alimentatie speciala a iepuroaicelor si iepuroilor castrati, acest randament poate ajunge pana la 70-75%.
Cerea pe piata este relativ constanta. Cum costurile de productie sunt mult mai reduse decat pentru alte animale domestice, o puteti valorifica la un pret mai scazut, ceea ce va face ca vanzarile sa creasca.
Pentru valorificare, greutatea optima de sacrificare este de 2,5 kg, greutate care, în functie de specie se atinge la 3–4 luni.
Valorificare blanii de iepure
De la iepure se valorifica si blana, ceea ce asigura un castig suplimentar semnificativ. Dar, în timp ce exploatarea pentru carne poate avea loc pe intreg parcursul anului, exploatarea pentru blana este limitata la perioada decembrie-martie, cand parul este des, bine fixat in piele si are cel mai frumos luciu.
Blana iepurilor de casa este moale la pipait, usoara, frumoasa si calduroasa. Daca ea se obtine la timpul cel mai potrivit, adica dupa ce s-a terminat naparlirea si parul a crescut suficient, si daca jupuirea s-a facut corespunzator, blana se poate folosi cu succes la confectionarea de mantouri elegante, mansoane, gulere, caciuli, captuseli pentru hainele de iarna, manusi îmblanite, papuci de casa etc.
Datorita coloritului variat, luciului, finetei si rezistentei la purtat, blana iepurelui de casa imita si înlocuieste cu succes blana de lux a unor animale cum ar fi nurca, vulpea, hermelina etc. În plus, ea are un pret de cost foarte scazut, ceea ce o face accesibila mai multor categorii de cumparatori.
Ea poate fi livrata fie în stare bruta, fie cu o minima prelucrare. Mai interesate de blana de iepure sunt ateliere particulare, fabricile mari preferand, mai ales în ultima vreme, blanurile sintetice.
Pentru o blana de iepure, în functie de caractersticile acesteia, (lungimea parului, dimensiuni, culoare) se pot obtine chiar si peste o suta de mii de lei.
Trebuie eliminata parerea (falsa) cum ca ar exista doua feluri de iepuri de casa: unii care se cresc numai pentru carne si altii numai pentru blana. Cand se foloseste expresia
Autor: Cristian Banu
Cresterea iepurilor
2 idei de afaceri complementare:
- o-afacere-de-exceptie-la-sercaia_prima-ferma-de-nurci-din-romania
- idei-de-afaceri-mici cu profit-garantat-cu-o-crescatorie-de-chinchila
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor
Votati articolul
Nota: 3.76 din 23 voturiArticole conexe
18 Aug2020
Cele mai bune idei de afaceri in mediul online
de Redactia Afacerilacheie.net
3756
Idei de afaceri mici
09 Nov2017
Cum sa incepi o afacere online in 2017
de Alina Constantinescu Afacerile sunt legate in mod indisolubil de Internet, iar a avea o pagina web proprie este primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere ca intreprinzator aflat la inceput de drum.
Magazinul online este mult mai rapid de pus in practica decat un magazin fizic traditional. In ziua de astazi...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
2632
Idei de afaceri mici
21 Apr2017
Cum sa alegi tipul de cantar electronic potrivit pentru afacerea ta
de Echipa Afacerilacheie.net Cantarele electronice, utilizate astazi in mod indispensabil atat in mediul de business, cat si in scopuri personale, si-au facut aparitia inca din antichitate. De-a lungul timpului, acestea au evoluat de la simple balante, precum cele utilizate in cadrul trocului, ajungand pana la cantarele...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
3796
Idei de afaceri mici
01 Iul2016
Mica afacere cu portrete. Cat castigi din aceasta afacere?
de Alina Hodoreoba
Julia a inceput prin a face portrete cadou prietenilor, urmand ca la scurt timp sa apara si comenzile. Apoi, in functie de performante, si capital, a investit intr-un site.
Cat investesti si cat poti castiga din aceasta afacere?
Veniturile difera de la luna la luna, de la sezon la sezon. De...
→ Citeste mai departe
→ Citeste mai departe
5362
Idei de afaceri mici
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Aboneaza-te la newsleterul Afaceri la CHEIE si descarci GRATUIT raportul Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim . Primesti informaţii din domeniul afacerilor, date despre reducerile si promotiile oferite de Rentrop & Straton.
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Franciza - primul pas catre succesul afacerii tale. Fa-l acum!
- → Afaceri la cheie - Ferma piscicola in sistem familial
- → Pachet promotional Colectia Idei de Afaceri de Succes
- → Top 27 cele mai profitabile afaceri la cheie
- → Propriul meu plan de afaceri - plan de afaceri model!
- → 2 afaceri la cheie profitabile cu salcie energetica
- → 5 oportunitati directe de a obtine sanatate, frumusete, performante si o viata implinita
- → Afaceri online. Cum sa-ti faci Magazin Online
- → Idei de afaceri profitabile - ciupercarie
- → Afaceri la cheie - Goji, merisoare, Aronia - trei fructe miraculoase care te pot imbogati!
Comentarii0 comentarii