Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
din 1 vot
Evolutia tehnologiei isi pune amprenta si in gestionarea aspectelor fiscale ale afacerilor, motiv pentru care comunicarea digitala intre contribuabili si institutiile publice devine din ce in ce mai accesibila. Un instrument digital important in acest context este SPV. Conform unui sondaj efectuat de aNaF, 95,78% dintre contribuabili au utilizat SPV in 2021, iar gradul de satisfactie este unul ridicat: aproximativ 57,2% dintre respondenti au declarat ca sunt multumiti/foarte multumiti de portalul aNaF/SPV.
Daca esti antreprenor si inca nu ai un cont in SPV, ai ajuns unde trebuie. Descopera in acest articol tot ce trebuie sa stii despre SPV aNaF: ce este, cu ce te ajuta si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a-ti deschide cont.
- Ce este SPV si cine se poate inregistra
- Ce operatiuni se pot desfasura in SPV
- Ce documente se pot transmite si primi in SPV
- Deschidere cont SPV aNaF: ghid complet
Ce este SPV si cine se poate inregistra
SPV aNaF (Spatiul Privat Virtual) este o platforma online gratuita, pusa la dispozitie de catre aNaF contribuabililor, cu scopul de a efectua o transmitere electronica eficienta a informatiilor legate de situatia lor fiscala. Mai exact, aceasta reprezinta un canal de comunicare online intre aNaF si contribuabili.
SPV poate fi accesat la adresa: www.anaf.ro
Cine se poate inregistra in SPV
Categoriile de contribuabili care se pot inregistra in SPV sunt urmatoarele:
- persoanele juridice;
- persoanele fizice care desfasoara activitati independente ca PFa, II, IF sau care obtin alte venituri din diverse surse, precum chiriile, pe care trebuie sa le declare la aNaF;
- alte entitati fara personalitate juridica: asociatiile, fundatiile, ONG-urile si cluburile sportive.
Daca ai un PFa si iti administrezi singur contabilitatea, uneori, acest proces poate fi provocator. Descopera acest ghid de contabilitate care te invata tot ce trebuie sa stii ca sa te descurci singur.
Bine de stiut: in lipsa administratorului, utilizarea SPV prin imputernicit sau prin reprezentantul desemnat este posibila daca indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
- procura SPV (imputernicirea) sau mandatul de reprezentare este generala/general pentru toate operatiunile din SPV;
- imputernicirea sau mandatul de reprezentare contine acordul cu privire la accesul la informatiile referitoare la istoricul actiunilor anterioare din SPV al persoanei/firmei reprezentate;
- sunt acceptati termenii si conditiile de utilizare a SPV.
afla mai multe despre imputernicirea pe firma: ce este si cum se completeaza.
Ce operatiuni se pot desfasura in SPV
Pentru antreprenori, SPV permite efectuarea mai multor operatiuni, iar cele mai importante sunt:
- gestionarea declaratiilor fiscale online: SPV permite antreprenorilor sa depuna declaratii fiscale online, precum Declaratia Unica SPV, facilitand procesul si reducand timpul necesar asociat cu depunerea fizica a documentelor.
- verificarea istoricului in ceea ce priveste obligatiile fiscale achitate/de plata, statusul fiscal etc.;
- verificare cont de Trezorerie online;
- transmiterea facturilor electronice catre clienti.
Pentru a economisi timp in emiterea facturilor si transmiterea acestora in SPV, apeleaza la un software care sa iti permita sa automatizezi acest proces. Daca esti client Filbo, iti oferim acces gratuit la servicii non-financiare prin intermediul colaboratorilor nostri, printre care si parteneri IT care te pot ajuta cu software-ul de care ai nevoie.
Pentru antreprenori, desfasurarea acestor operatiuni online, prin intermediul SPV, aduce multiple avantaje, precum:
- reducerea timpului si a efortului necesare pentru indeplinirea obligatiilor fiscale;
- accesarea rapida a informatiilor despre situatia fiscala;
- reducerea riscului de erori umane, datorita ghidurilor si asistentei online, oferite de aNaF, pentru completarea online a declaratiilor fiscale;
- comunicarea eficienta si transparenta cu aNaF, care poate reduce numarul de controale fizice la sediul firmei.
Conform sondajului mentionat la inceputul articolului, contribuabilii sustin ca au economisit, in medie, 35 de ore pe an, prin folosirea SPV, in loc sa mearga fizic la ghiseu. În cazul antreprenorilor, acesta este un beneficiu major, intrucat, in acest timp, isi pot indrepta atentia catre alte aspecte importante ale afacerii, cum ar fi: dezvoltarea portofoliului de produse/servicii, intrarea pe noi piete sau implementarea unor idei de automatizare.
Desi timpul este o resursa importanta pentru dezvoltare, pe langa el, mai ai nevoie de inca o resursa importanta, si anume cea financiara. ?i, daca nu ai capital propriu suficient pentru a-ti pune in aplicare ideile, dar ai cel putin 12 luni de activitate, poti sa apelezi la un credit pentru capital de lucru si investitii cu garantii materiale de la Filbo – o institutie financiara nebancara (IFN). Indiferent de investitiile pe care doresti sa le faci, poti obtine pana la 1.000.000 RON pe o perioada de 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt si 60 de luni pentru investitii. Iata cateva lucruri bine de stiut despre acest credit:
- poti obtine pana la 100.000 RON, printr-un proces 100% online;
- pentru imprumuturile care depasesc 100.000 RON, poti aplica tot online si vei avea parte de sprijin din partea unui consultant;
- pentru creditele de cel mult 35.000 RON, ai nevoie doar de extrasul de cont, in timp ce, pentru creditele mai mari, este necesara si ultima balanta disponibila;
- dobanda este una variabila, in functie de valoarea ROBOR la 6 luni;
- in cazul in care nu poti sa platesti rata din cauza unui eveniment neprevazut, ai posibilitatea de a amana plata cu 30 de zile, o singura data pe durata creditului, daca, pana atunci, ai un comportament bun de plata.
Ce documente se pot transmite si primi in SPV
Vorbind de comunicarea transparenta cu aNaF, trebuie sa stii ca, in ceea ce priveste persoanele juridice, exista mai multe categorii de documente care pot fi comunicate prin SPV. Iata care sunt acestea:
- decizii de impunere din oficiu;
- decizii referitoare la obligatiile de plata;
- acte de executare, cum ar fi: somatia, titlul executoriu etc.;
- alte documente administrative fiscale sau acte emise de organele fiscale in executarea legii, cum ar fi: invitatia, notificarea, instiintarea etc.
2. Documente emise la cerere:
- certificatul de atestare fiscala online;
- certificatul de cazier fiscal;
- raspunsuri la sesizari, petitii, reclamatii, cereri de audienta;
- istoricul actiunilor si Registrul documentelor electronice comunicate prin SPV;
- certificatul de atribuire a numarului unic de identificare a aparatelor de marcat
- electronice fiscale;
- acte administrative fiscale sau acte emise de organele fiscale in executarea legii, la
- cererea persoanei juridice, stabilite de Ministerul Finantelor.
Stim cat de important este pentru tine sa ai la indemana toate resursele de care ai nevoie. De aceea, pe langa informatiile utile pe care le gasesti pe blogul nostru, noi, echipa Filbo, iti oferim diverse solutii financiare pentru afacerea ta. afla mai multe despre noi.
Deschidere cont SPV aNaF: ghid complet
În cazul in care detii un business sau obtii venituri care trebuie declarate, ai nevoie de un cont SPV aNaF. Iata, pas cu pas, cum il poti deschide:
- accesezi portalul aNaF mentionat la inceputul articolului;
- mergi la sectiunea „Înregistrare in SPV”. aici, poti alege intre inregistrare utilizator persoana juridica cu certificat digital sau prin intermediul unui cod de utilizator si al unei parole. avand in vedere ca, incepand cu acest an, toate facturile trebuie transmise in SPV, recomandarea este sa iti creezi cont cu ajutorul unui certificat digital.
- dupa ce alegi optiunea dorita, apare un formular in care trebuie completate diverse date, precum CUI-ul firmei, adresa de e-mail, nr. telefon. De asemenea, va mai fi nevoie sa incarci documentul de confirmare a certificatului digital si alte documente justificative ale firmei.
- dupa ce ai incarcat toate datele si documentele necesare, va aparea o pagina de confirmare e-mail, in care va trebui sa completezi codul primit pe adresa de e-mail.
- in ultima etapa, dupa inregistrarea cererii, vei primi 2 e-mail-uri: unul de aprobare a cererii si inca unul de activare a contului in SPV.
Bine de stiut: pentru a deschide un cont in SPV cu ajutorul certificatului digital, trebuie sa detii un certificat valid, emis de un furnizor autorizat. acesta costa in jur de 30-50 de euro, in functie de furnizorul pentru care optezi si de perioada de timp pe care o alegi ca acesta sa fie activ.
Indiferent ca vorbim despre inregistrare PFa la aNaF, de inregistrarea unui SRL sau de a unei alte forme juridice, informatiile din acest articol iti pot fi de folos pentru a avea acces la spatiul virtual aNaF. asa cum am mentionat si pe parcursul acestui articol, accesul in SPV te poate ajuta sa comunici eficient cu aNaF si sa economisesti timp, prin accesarea rapida a informatiilor de care ai nevoie.
sursa foto: Shutterstock, Shutterstock
Ti-a placut acest articol?
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe
Top 6 semne ca a venit momentul sa devii antreprenor
→ Citeste mai departe
Cum sa incepi afacerea ta in consultanta GDPR
→ Citeste mai departe
Dropshipping: ce inseamna si cum poti incepe o astfel de afacere
→ Citeste mai departe
3 tipuri de investitii pe care sa le faci pentru o afacere profitabila
→ Citeste mai departe
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Afaceri la CHEIE
Citeste Raportul Special GRATUIT
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maximAdauga adresa ta de email si vei primi sfaturi, solutii si exemple pentru succesul afacerii tale
- → Afaceri la cheie - Ferma pentru cresterea melcilor
- → Propriul meu plan de afaceri - plan de afaceri model!
- → Afaceri online. Cum sa-ti faci Magazin Online
- → Afaceri la cheie - Descopera comoara din pivnita - ciupercile Pleurotus!
- → Afaceri de succes in 2016 - firma de catering!
- → Afaceri la cheie - Firma de organizare evenimente
- → Pachet promotional Colectia Idei de Afaceri de Succes
- → Afaceri la cheie - Cresterea albinelor
- → Afaceri la cheie - Cultivarea arbustilor fructiferi: catina, coacaze, capsuni
- → Afaceri la cheie - Cultivarea plantelor medicinale si aromatice in sistem ecologic
Comentarii0 comentarii